Sunt ceva șanse să o dea de gard, mai ales că vor fi în opoziție și vor fi tocați permanent de goarnele sistemului. Dar sunt câteva lucruri pe care le pot face ca să iasă bine:

Să nu uite că au un mandat. Dat de niște băieți care au contestat Legea Partidelor la CC și de niște oameni care au ieșit în stradă pentru Roșia Montană și din cauza unui accident nenorocit în care le-au murit prieteni.

Să se definească ideologic. Au patru ani ca să știe cine sunt. S-o facă democratic, discutând cu membrii. Care trebuie și ei să accepte că, la un moment dat, într-o anumită problemă, USR trebuie să aibă o voce unitară.

Să învețe de la englezi. Și să stabilească clar niște reguli pentru vot, în funcție de importanța subiectului, de la vot după libera conștiință la prezență obligatorie și vot în linia partidului.

Să facă un guvern din umbră. Sunt pe acolo niște oameni care-un fost prin ministere și care vor trebui să stea patru ani cu ochii pe buteliile de acolo.

Să-și angajeze mulți juriști buni. Sunt peste 10.000 de legi și reglementări, iar lupta cu PSD-ul va însemna un săpat încontinuu prin arhive pentru a le bloca sau amâna cât mai mult orice măsură tâmpită le-ar trece prin cap.

Să înțeleagă că Iohannis nu e calul lor. Următoarele alegeri sunt în 2019, pentru Președinte, iar USR trebuie să aibă un candidat. Niște alegeri primare ar fi o idee bună pentru a-l desemna.

Alte idei?