Nu țineam neapărat să scriu despre asta, că nu-mi plac prefețiile, dar, în ultima zi din 2013, m-am procopsit cu o leapșă de la Vlad Tăușance despre trendurile anului 2014. Cum nu mă prea gândisem la asta și cum era, cum am zis mai sus, ultima zi a anului, am lăsat subiectul deoparte o vreme. Dar nah, leapșa e leapșă, așa că iată cinci chestii care, cred eu, ne vor modela anul care vine:

1. Generația Revoluției va avea un cuvânt de spus în politică

Tinerii până în 30 de ani, prea mici în ’89 pentru a fi cu adevărat atinși de comunism, au crescut și sunt mult mai dispuși să facă lucruri în colaborare decât generația individualistă care i-a precedat. Și-au făcut mâna cu protestele Roșia Montană din toamnă și, cu ocazia asta, au început să-și arunce un ochi în ograda politică și nu prea le-a plăcut ce-au văzut. Așa se face că au ieșit în stradă și s-au indignat când parlamentarii s-au vrut imuni în fața legilor anticorupție și abia așteaptă să mai facă băieții vreo prostie, ca să dea iar cu peturile de asfalt. Dincolo de calculele partidelor la europarlamentarele și prezidențialele din acest an, felul în care va reacționa generația Facebook la măgăriile politice din acest an – și vor fi destule – ar putea duce la surprize majore pe scena politică.

2. PC-ul moare ca instrument de lucru

OK, nu e neapărat ceva nou, multă lume preferă deja laptop-ul. Dar a venit vremea mobilelor și tabletelor. Primul are avantajul mărimii și al faptului că îl ai mereu la tine, iar ponderea aplicațiilor de entertainment vs aplicații de lucru se va modifica în favoarea ultimelor. La fel, lumea va căuta să profite de ușurința utilizării tabletei și de viteza mai mare de acces – nimeni nu mai are răbdare 3 minute, până i se încarcă sistemul de operare. Încet încet, pe măsură ce vor apărea și accesorii ok, oamenii care foloseau PC-ul doar pentru scris, citit și descărcat diverse chestii de pe net vor renunța la cutie pentru chestii mult mai ușor de manevrat.

3. Vom avea un cartier hip

Poate nu chiar anul acesta, dar, pe măsură ce oamenii creativi fug de centrul vechi, se vor aduna într-o zonă cât de cât compactă și o să avem și noi un Shoreditch sau Saint-Martin local. Partea dintre Piața Amzei și Calea Griviței ar putea deveni această zonă – sunt destule spații cu potențial, deja câteva baruri și cluburi ok, e destul de centrală și accesibilă și nu a fost distrusă de invazia unor blocuri comuniste cenușii.

4. Conținutul de calitate va începe să conteze

Știrile despre nimic cu titluri apocaliptice sau spectaculoase vor aduce în continuare cele mai multe accesări site-urilor care le folosesc, dar calitatea vizitatorilor va scădea pe măsură ce oamenii cu scaun la cap vor înceta să se lase păcăliți de un titlu și se vor orienta spre siteurile care le dau conținut corect și bun. N-o să fie un an de răscruce, dar, încet-încet, lucrurile se vor împărți în două și chestiile cu „Află acum”, ”SENZAȚIONAL” și alte povești vor dispărea în găleata unui mainstream de mahala neinteresant pentru advertiserii premium.

5. Hobby as a second job

Din ce în ce mai mulți oameni își vor transforma pasiunile în surse de venit suplimentar. E și normal: se pricep al naibii de bine la ceva care le place, Internetul e un instrument de promovare ieftin și puternic, plus că majoritatea chestiilor astea sunt nefiscalizate și neverificabile, ceea ce e un mare avantaj când vine vorba de raportul dintre cheltuieli și venituri, fiindcă, să fim serioși, impozitele de la noi omoară orice fel de inițiativă care se vrea legală.