Am redescoperit ciclismul acum câțiva, după o pauză de mulți ani, cauzată de întreg scandalul Armstrong. Nu știu dacă nu ne paște un scandal similar în viitor – întreaga poveste cu Salbutamolul lui Froome n-a ajutat –, dar mi-am propus ca, până una alta, să mă bucur de competiții. Așa că am urmărit nu doar marile tururi, dar și cursele de o zi sau o săptămână, prinzând și întreaga serie a celor trei mari tururi consecutive realizate de Froome. Cumva, mă bucur că în cazul lui nu s-a lăsat cu suspendare, măcar pentru că etapa din Giro în care a atacat, de unul singur, pe 80 de km, a fost chiar spectaculoasă.

Am încercat, evident, să urmăresc și prima săptămână a Turului Franței, printre deplasări și evenimente pentru job, și cred că mi-a ieșit destul de bine (noroc cu Eurosport Player). Nu pentru că era foarte importantă pentru general, prima săptămână e mai degrabă pentru sprinteri și cicliștii de clasice, ci pentru că toată lumea a alergat cu stresul etapei a 9-a, cea care a preluat câteva sectoare de pavate din Paris-Roubaix. Iată mai jos plusurile și minusurile celor nouă zile și ce e de urmărit în săptămâna aceasta:

+

Victoria lui Gaviria din prima etapă, la prima lui participare în Turul Franței, care i-a adus și tricoul galben pentru o zi. Columbianul și-a adăugat o victorie în palmares, în etapa a 4-a.

Constanța lui Peter Sagan, care și-a propus tricoul verde și l-a obținut chiar din a doua etapă. Are două victorii (în etapele 2 și 5), dar a venit înTop 10 în mai toate etapele.

Cele două victorii consecutive ale lui Dylan Groenewegen (etapele 7 și 8), care chiar a fost cel mai rapid sprinter din acest tur.

Ca să nu mai zic de victoria lui John Degenkolb de la Roubaix, la 2 ani după ce un accident de mașină era să-l scoată de tot din ciclism.

Revenirile lui Romain Bardet din etapa a 9-a au fost spectaculoase. După ce a spart sau a schimbat bicicleta de 5 ori, pe pavate, a pierdut doar 7 secunde față de restul favoriților.

Faptul că Geraint Thomas e mai bine clasat în clasamentul general decât Froome, dându-le dureri de cap șefilor de la Sky. (Froome a pierdut timp după o căzătură, chiar în prima etapă).

Greg Van Avermaet în galben pentru o întreagă săptămână (de după contratimpul pe echipe din etapa a 3-a), atacând chiar și, probabil, salvând echipa BMC de la desființare – tocmai s-a anunțat fuziunea cu polonezii de la CCC.

Larson Craddock, prima victimă a unei căzături (chiar în prima etapă), cu o fractură, rămânând pe bicicletă, chit că e ultimul clasat, și strângând bani pentru salvarea unui velodrom din SUA.

Abandonul lui Richie Porte, al doilea consecutiv în Tur, după o căzătură stupidă, la începutul etapei, nu pe pavate, în care și-a rupt clavicula. Era unul dintre principalii favoriți.

Cele 20 de secunde de penalizare primite de Tom Dumoulin (meritate), după ce a stat în plasa mașinii pentru că a spart în ultimii kilometri ai etapei a 6-a.

Capul dat de Gaviria lui Greipel, în sprintul din etapa a 7-a – ambii rutieri au fost penalizați.

Abandonurile lui Louis Leon Sanchez și Tiesj Benoot, de la care așteptam niște atacuri în etapele medii.

Plictiseala din etapele 7 și 8, când plutonul părea speriat de pavatele care urmau și a mers în pas de paradă cale de vreo 300 de kilometri.

Cele 16 minute pierdute de Bernal în etapa cu Roubaix – aveam așteptări mai mari de la tânărul columbian, acum probabil va fi pus la treabă exclusiv pentru Froome.

>

Cu excepția lui Uran și van Garderen, rezerva lui Porte, (tot pe pavate), favoriții n-au pierdut foarte mult în primele etape, dar lucrurile se vor schimba pe munte. Rămâne de văzut cum se vor descurca cei trei lideri de la Movistar și dacă nu se vor călca pe tălpi, cât de repede se va rezolva disputa internă dintre Thomas și Froome la Sky, dacă Dumoulin poate duce două mari tururi consecutive, cine va câștiga pe Alpe d’Huez, cine se va bate pentru tricoul cățărătorilor (prima săptămână a fost oglumă pentru acest clasament) și, mai ales, dacă va apărea un ciclist-surpriză după cele trei etape de Alpi care urmează.