Screen Shot 2016-03-03 at 01.09.56

Cazul copiilor din Argeș și bâjbâiala continuă a autorităților în căutarea “vinovatului” a juns într-o nouă fază. Cum n-a fost nimeni în stare să vină cu o explicație clară, din motive pe care le voi detalia mai jos, s-au trezit toți dubioșii și conpiraționștii să vină cu diverse explicații alternative – ori că e lucrătură a agenturilor străine, ori că sunt vaccinurile de vină. În cazul dubiosului de Capsali, chiar ambele. În cazul vaccinurilor, acuzațiile vin și sub forma unui advertorial plin de tot felul de însăilări nu prea verificabile cu aspect ștințific publicat în România Liberă și în care apare, la loc de cinste, Asociația pentru Protecția Consumatorilor* și al ei șef, un conf. univ. dr. (neapărat cu toate titlurile) pe nume Costel Stanciu.

Acum, de ce e așa de greu să se afle cauza îmbolnăvirilor? Fiindcă niște persoane care n-au binevoit să demisioneze și așteaptă să fie demiși, aflate în fruntea Spitalului Pediatric și a Direcției de Sănătate Publică Argeș, dormeau în papuci. În situații din astea nasoale, cu boli cauzate de bacterii sau viruși care pot proveni din alimente sau apă sau mai știu eu ce altă sursă, viteza e foarte importantă. Fiindcă una e să te prinzi după o zi-două-trei și să poți testa alimentele din frigiderul oamenilor care s-au trezit cu copii bolnavi sau să dai o tură pe la magazinele în care și-au făcut cumpărăturile și alta e să le scotocești după trei săptămâni în memorie și gunoaie, poate găsești ceva. Nimerești eventual peste vreun amărât cu fabrică de lactate și îi închizi bussines-ul, motivând (oarecum justificat) că e bine să știe lumea care a cumpărat brânza aia să n-o mănânce, dar uitând în același timp să pomenești și numele magazinului de unde a fost luată (deși contaminarea se putea produce și acolo – sau naiba știe, sărea bacteria pe vreun brie din galantarul alăturat).

Revenind la povestea cu vaccinurile, problema ar fi că vârstele copiilor sunt diferite (de 5 luni la un an și 7 luni), că doar doi au fost vaccinați recent (și, oricum, cu vaccinuri diferite) și că, al naibii, vaccinurile astea au ajuns în toată țara, dar boala e localizată. Advertorialul APC-ului, adună oarecum incoerent diverse cazuri de efecte adverse al vaccinurilor (de tot felul de tipuri), bagă un citat alarmat despre aluminiul din acestea și sare pe urmă cu picioarele pe Hexaxim, un vaccin introdus acum patru ani pe piață (și aflat încă supraveghere specială, ca orice medicament nou, dealtfel), în ciuda faptului că Autoritatea Națională a Medicamentului spune clar că nici măcar unul dintre copii în cauză n-a fost vaccinat cu acesta.

Și stai așa și te gândești, băi, nu era Asociația pentru Protecția Consumatorilor* o chestie OK. Că doar protejează consumatorul, nu? Un ONG de utilitate publică cu 25 de ani vechime, membru a BEUC (Organizația Consumatorilor Europeni) și susținut cu fonduri europene nu poate greși, nu? Te duci pe site, și par ok, doar au sărit acum pe cazul ăsta. Te duci pe pagina lor de Facebook și vezi că problema lor cu vaccinurile e ceva mai veche. Pe la începutul lunii se împotriveau proiectului de lege care ar face vaccinarea obligatorie dând share unui articol dubios de pe site-ul unui ONG de mămici ce militează pentru nașterea naturală.  O cercetare făcută de cercetători francezi și danezi care susțin că gene de la Neaderthal sunt de vină pentru unele alergii e considerat studiu pentru idioți – că vaccinurile ar fi de vină de fapt, doar se subînțelege.

Pe urmă mai dai un search și afli că domnul conf. univ. dr. crede în conspirația care spune că forțe oculte vor să reducă suprapopularea prin vaccinuri și dă share la asta pe LinkedIn, chit că e preluat de pe un site obscur care preia, la rândul lui, de pe celebrul nationalisti.ro. Pe urmă dai peste textul ăsta din octombrie 2015, cu o înșiruire de cereri care la prima vedere par îndreptățite, până apuci să-ți dai seama că-s un pic absurde, semnat de același domn. Și îți dai seama că o campanie mai veche a dumnealui împotriva legii vaccinării obligatorii e acum potențată de lipsa unui răspuns adecvat, din partea autorităților, la un caz care indignează, pe bună dreptate, opinia publică.

Și o să continue scandalul, fiindcă, dacă nu ești capabil să afli ce problemă a cauzat moartea unor bebeluși, chiar și varianta în care de vină sunt bubulii care au dat jos turnurile gemene sunt de vină sună mai autoritar decât “habar n-avem”.

*a nu se confunda cu Autoritatea pentru Protecția Consumatorului