image

Dacă intri pe site-ul Guvernului României, vei găsi, în partea inferioară, următoarea precizare:

Copyright © 2008 Guvernul Romaniei

La “condiţii de utilizare”, afli că e siteul oficial al Guvernului, că trebuie să respecţi tot ce scrie acolo cu litere mici şi că, de fapt, Guvernul nu-şi asumă nici o responsabilitate pentru ce scrie acolo.

La “condiţii legale”, copyright-ul e precizat din nou, mai pe larg:

DREPTURILE ASUPRA CONŢINUTULUI SITEULUI 
© 2008 Guvernul Romaniei
Reproducerea materialelor de pe site este autorizată, cu menţionarea sursei şi în limitele prevăzute de legislaţia drepturilor de autor şi a drepturilor conexe în vigoare. În cazul în care este nevoie de obţinerea unui acord prealabil în vederea reproducerii materialelor de pe site, obligaţia de a obţine acest acord anulează autorizaţia mai sus menţionată. Restricţia de a reproduce materialele de pe site va fi clar indicată acolo unde este cazul.

Să intrăm, spre comparaţie, pe site-ul Casei Albe. Să vezi chestie, primul lucru pe care-l spun este că site-ul nu e protejat de copyright, pentru că ei au ideea asta idioată că e un bun al poporului:

Pursuant to federal law, government-produced materials appearing on this site are not copyright protected. The United States Government may receive and hold copyrights transferred to it by assignment, bequest, or otherwise.

Dacă totuşi au conţinut care nu le aparţine în totalitate, nici măcar acesta nu e în întregime sub copyright, ci are o licenţă Creative Commons. Dacă scrii la Casa Albă, îţi asumi licenţa.

Except where otherwise noted, third-party content on this site is licensed under aCreative Commons Attribution 3.0 License. Visitors to this website agree to grant a non-exclusive, irrevocable, royalty-free license to the rest of the world for their submissions to Whitehouse.gov under the Creative Commons Attribution 3.0 License.

Acum, întrebarea e: preferaţi un Guvern care-şi protejează un site (prost) cu copyright, dar i se rupe de ce se întâmplă pe Internet, sau unul care respectă ideea că nimic din ceea ce produce statul nu poate fi protejat de copyright. dar are pretenţia ca şi cetăţenii statului respectiv să respecte legea?