S-a stârnit un mare scandal după ce niște băieți de la Sibiu au decis, la un hackatlon, să profite de o facilitate încă nelansată a Facebook-ul de a ne avertiza de potențialele știri dubioase. Cenzură, s-a urlat transideologic, de la rogozanism până la modeste-schwartz-ism, în timp ce bugetul.ro și avocatul (?) Piperea au plusat cu plângeri la Consiliul Concurenței. Unul n-ar fi zis că “băi, nu-mi fac griji, știrile noastre sunt beton, verificate din trei surse și fără parfum de propagandă”, că nah, își cunosc și ei curtea.
Acum, fiindcă nici băieții de la Sibiu n-au înțeles prea bine cum funcționează sistemul (cel puțin după o emisiune radiofonică în care invitatul folosea prea des “din câte am înțeles”), mi-e destul de ușor să pricep de unde a pornit haosul. Dar, când Facebook explică destul de clar procedura– cât se poate de transaprentă – și lumea refuză să citească scurtul text, comentând în continuare pe lângă, simt nevoia să fac un rezumat.
Pe scurt, pe Facebook poți raporta chiar și acum orice articl postat drept “fake news”. Nu se va întâmpla nimic, atâta vreme cât nu locuiești în SUA, Franța sau Germania, unde se testează acest sistem. După destule evetismente, Facebook va sesiza o organizație de fact-check afiliată International Fact-Checking Network (IFCN) și semnatară a codului de principii (să le spunem, bune practici în fact checking). Dacă acea organizație consideră știrea dubioasă, pe Facebook va apărea un avertisment “Disputed by 3rd Party Fact-Checkers” și un link spre un articol explicativ. Știrea nu dispare și poate fi chiar distribuită în continuare, e drept că după un avertisment (un extra click, ceea ce pare obositor).
Cam asta e marea “cenzură” a Facebook-ului, pentru care s-a făcut atât tam-tam. O chestie care nu va opri propaganda, care poate fi făcută lejer prin alte mijloace și la un nivel ceva mai elevat decât fake-news-ul, acest redneck al genurilor jurnalistice. Fiindcă, să fim serioși, genul de articole pe care cei de la Snopes le marchează drept “fake news” pot fi verificate de orice individ “media savvy” în 30 de secunde. Pur și simplu Facebook te scutește din a scrie un post kilometric de înjurături și a mai da și un share, contribuind involuntar la răspândirea prostiei.
Cât despre băieții de la Sibiu, ce încearcă ei să facă e să grăbească reacția Facebook-ului, prin raportarea din timp și în număr mare a știrilor cu potențial de viralizare. O idee simpatică, dar destul de greu de pus în practică, având în vedere că facilitatea nu e implementată pentru limba română și că, chiar și dacă ar fi, verificarea se face de o organizație independentă și necesită scrierea unui articol eplicativ.