În ultima vreme, tot mai multă lume își pierde contul de Facebook. Sau dispare, câte o zi, șapte sau treizeci. Fiindcă, mai nou, Facebook cenzurează cuvinte. Cel puțin în limba română, probabil fiindcă suntem prea puțini ca să angajeze niște oameni care să înțeleagă contextul, orice postare care conține anumite cuvinte ce pot fi considerate hate speech dispare.
 
De cele mai multe ori, e cazul, dar ce te faci cu acele cuvinte cu sensuri multiple, cum ar fi acela care e folosit ca să atace o anumită etnie, fiind, în același timp, denumirea unei specii comune de păsări? Sau cu situațiile în care e un citat în care anunți că cineva a comis acel “hate speech” sau din vreo carte de specialitate? Sau un cuvânt care are conotație negativă, dar cu câteva decenii în urmă nu era considerat astfel – și-l citezi pe Caragiale?
 
E cumva amuzant. Zuckerberg pățește ceea ce orice editor de publicație online sau moderator de forumuri i-ar fi spus că o să se întâmple dacă platforma pe care a dezvoltat-o va deveni o platformă pe care se exprimă păreri ideologice. Și era absolut inevitabil să se ajungă aici.
 
Iar cenzurarea cuvintelor-cheie de acum a devenit armă pentru blocarea și ștergerea conturilor adversarilor ideologici, fiindcă asta se întâmplă când le dai trollilor un instrument – vor găsi o formulă să o folosească în interesul lor.
 
E un război pe care nu-l poți câștiga. De ce spun asta? Fiindcă, pe vremea când ziarele online erau invadate de trolli, se spunea că e din cauză că se pot ascude după un nickname. Acum, chit că încă poți să-ți faci conturi false și pe Facebook, sunt tot mai mulți care se exprimă cu numele și prenumele din buletin și n-au nicio jenă s-o facă în cele mai îngrozitoare feluri.
 
De fapt, există un fel în care poți câștiga un război online de genul ăsta. Să devii atât de irelevant încât să trolli să-și piardă audiența. Doar că e singura soluție pe care Facebook nu și-o dorește.
 
Foto: CC-BY-SA Ian Kennedy