netflix-binge4-970-80

Am impresia, uneori, că Facebook-ul ne-a deformat. Nu mai avem răbdare și nu mai suntem în stare să susținem o idee mai mult de 24 de ore. Ne indignăm subit, vrem rezolvări peste noapte și, în 2-3 zile, uităm și trecem la următorul subiect. Ne ducem după fentă mai rău decât un fundaș de la Foresta Fălticeni de fiecare dată când niște politicieni aruncă o piatră în balta ideilor publice și uităm tot ce ne indignase cu o seară înainte.

În câțiva ani de Facebook-activism singurele două cauze care au scos lumea în număr rezonabil în stradă au fost Roșia Montană și Colectiv. O poveste ecologistă dintr-un sat din Apuseni pe care l-au vizitat cel mult 5% din cei care-au protestat și un accident nefericit produs de un sistem pe care l-am întreținut cu toții. Chestiile care ne afectează viața de zi cu zi… Mai greu, poate doar dacă sunt câteva ONG-uri care să ne piseze suficient la cap.

Între timp, nu suntem în stare nici măcar o dată să ne gândim la consecințele pe termen lung ale unor întâmplări cât se poate de publice în momentul în care se întâmplă. Așteptăm mereu ultima clipă. Când s-au apucat amicii din partidele tradiționale să modifice legile electorale, au scris câțiva amărâți că poate nu-i o idee bună să rămânem cu un singur tur la primari. Dar noi ne-am indignat masiv pe Facebook fix înaintea alegerilor, când nu se mai putea face nimic, și ne-am pus speranța în Liviu Avram și Curtea Constituțională, pentru a ne desumfla apoi masiv când nu s-a întâmplat nici o minune.

Când s-au apucat habotnicii și popii să pună un proiect de modificare a Constituției în Parlament, în toamna anului trecut, am tăcut și am sperat că nu strâng semnăturile. Ne-am mai indignat un pic când le-au strâns, ne indignăm acum că le depun și o să ne mai indignăm o tură când o să ne trezim cu referendul, că doar avem un habotnic președinte la Curte  – că iar văd că ne punem speranțe degeaba într-o minune, de pară noi am fi ăia religioși, nu ei.

Când aceeași politicieni au propus ca referendumul să fie valabil cu 30% participare, ne-am bucurat că poate pleacă Băsescu. Acum uite că o să ne schimbe BOR-ul Constituția cu 30% (în timp ce noi o să ne indignăm iar pe Facebook). Și o să prindă gust – povestea asta e doar un prim test, că doar expertiza căpătată de Coaliția pentru Familie cu ocazia asta n-o să rămână nefolosită.

În rest, ne tot plângem că urmează “restaurația”, fără să ne dăm seama că suntem în mijlocul ei. Și-au luat președintele înapoi, o să-și ia și guvernul înapoi în câteva luni, fiindcă n-o să fim în stare să ne mobilizăm până cu o lună înainte de alegeri, și-o să ne mai plângem trei ani, fugind după fentă fix ca fundașul ăla de la Foresta. Fără să ne prindem că echipa s-a desființat de mai bine de un deceniu.